"NE HAZUDJATOK EGYMÁSNAK" Kol.3:9

Hogyan hoz döntéseket a „hbsz” video? (Máté 24:45)

2016. augusztus 18. 14:13 - Kex_

David H. Splane (video szövege)

A változások idején élünk. Nem könnyű lépést tartanunk. Sokat hallunk erről, ez igaz. A kérdés viszont az, hogy mi előzi meg a változásokat? Vajon a VT összeül szerda de. és ezt mondja: szóval, min változtassunk ezen a héten? Valami olyasmin kellene, amire a testvérek nem számítanak. Ez nem lenne sem, hű, sem értelmes. Habár úgy tűnik, hogy egyik változás követi a másikat, a döntéseket, gyakran éveken át készítik elő, mielőtt életbe léptetnék őket.

Az egyik nagy változás, amelyről a jelenlegi vt-nek döntenie kellett, hogy célszerű lenne-e, ha működne fiókbizottság az USA-ban is. Éveken keresztül úgy gondoltuk, hogy azért nem kell fb az USA-ban is, mivel helyben van a VT és itt van a főhivatal is. Ez nem olyan döntés volt, ami máról, holnapra született. Előtte sok megbeszélést folytattunk érett, tapasztalt testvérekkel. Végül megszületett a döntés. És hisszük, hogy Jehova gazdag áldása kísérte. Büszkén gondolunk a szorgalmas fb-unkra és értékeljük a támogatásukat. Szükségünk van rájuk.

Vizsgáljunk meg további pl-kat is!

2009. januártól össze lett vonva a teo.isk., a szolg.öj. és a gykt. A döntés majdnem 10 év alatt született meg. Már 1999-ben is tárgyaltunk róla. Akkor miért nem döntöttünk 10 éwel korábban? Azért mert a vt biztos akart lenni a döntésében. Vajon a testvérek akkor is minden szükséges szellemi táplálékot megkapnak, ha összevonjuk az öj-eket? Majd egy szerdai napon, ha jól emlékszem du. fél négy körül, tartottunk egy hosszú megbeszélést. 2 levél is érkezett nagyobb fiókhivataloktól. Az egyik azt írta, hogy a nagyobb gyülekezetekben 7-8 kt csoport van, de csak egy vén és egy kszolga. A vén 5 csoportban vezette le a tanulmányozást, a ksz pedig 3-ban. Ezenkívül pedig ők tartották az összes többi programot. Minden idejüket az öj-ek levezetésère és a felkészülésre fordították. Nem volt könnyű. Azon a héten egy másik fiókhivataltól is kaptunk levelet, amiben elmagyarázták, hogy miért járnak náluk olyan kevesen a kt-ra. Azt írták, hogy a testvérek minden összejövetelt szeretnek, a kt-t is. De nagyon szegények és nem engedhetik meg maguknak, hogy hétköznap 2x is beutazzanak az öj-re. Tehát választaniuk kellett. Az iskolán és a szolg. öj-en 2 órás oktatást kaptak, a kt pedig 1 órás. A legtöbbször az iskolát és a szolg öj-t választották. Ez a 2 levél segített átlátni, hogy milyen a testvérek helyzete és segített a döntéshozatalban.

2008-tól jelenik meg a nyilvánosságnak szánt és a tanulmányozási Őrtorony. Ezt a döntést sem egyhamar hoztuk meg. Megbeszéltük a mellette és az ellene szóló érveket. Mindíg ezt mondtuk: ne siessük el, várjunk egy kicsit. Meg kell tudnunk, mi Jehova akarata. A legfontosabb az volt, hogy Jehova mit szeretne és, hogy ezt honnan tudhatjuk meg. Úgy döntöttünk, hogy teszünk egy próbát. Ezért 2006-tól havonta csak 1x jelent meg az Ébr. és 2x az Őrtorony. Vagyis a 4 helyett csak 3 foi. havonta. Elhatároztuk, hogy kipróbáljuk 1 évig. Ha az év végére visszaesik az elterjesztett foi-ok száma, tudni fogjuk, hogy Jehova nem támogatja ezt a döntést. Ebben az esetben ismét 2 hetente jelent volna meg az ébredjetek. És mi történt? Év végére naggyából ugyanannyi foi-ot terjesztettünk el, mint az előző évben, amikor havi 4 szám jelent meg. Ebből tudtuk, hogy Jehova támogatja a döntésünket. Ti is nagyra értékelitek, hogy van egy taulmányozásra szánt kiadás a testvéreknek, és a nyilvánosság igényeihez igazított kiadás, amit a szolgálatban használhatunk?

A VT mielőtt bármilyen döntést hoz, ami érinti a királyságmunkát, gondosan mérlegeli a szellemi hatásokat.

Pl. 2008-ban az a döntés született, hogy a nyea. hossza 45-ről 30 percre csökken. Milyen hatással lehet egy ilyen döntés a testvérek szellemiségére? Ha egy nagyvárosi gyülekezetben szolgálsz, ahol sok vén van és a közeli gy-ekben is hasonló a helyzet, talán nem igazán érted ennek a változásnak az okát. De a VT-nek a teljes képet kell látnia. Testvérek ezrei szükségterületen szolgálnak vagy idegen nyelvet tanulnak. Nagyon sok ilyen gy-ben éppen a vének tanulják a nyelvet. Ezek a tanulók elmondták, hogy a nyilvános ea minden percére 1 órát kellett készülniük. El tudjátok ezt képzelni? A 45 perces ea-ra 45 órát kellett készülniük. Mivel rövidebbek az ea-ok, most már sűrűbben tarthatnak nye-okat. De ez még nem minden. Több ezer vén szolgál olyan elszigetelt területen, ahol a gyülekezetek több mint 150 km-re vannak egymástól. Vagyis az egyik gy-ben is egy vén szolgál és a legközelebbi, mintegy 150 km-re lévőben is csak 1 vén van. Vajon addig milyen sűrűn tartottak nye-t? A 15 perces csökkentés óta már más a helyzet. Tehát, ha másra nem gondolunk, csak a saját helyzetünkre és gyülekezetünkre, nehezen fogjuk megérteni bizonyos döntéseknek az okát.

Én már nem gondolok a saját gyülekezetemre, de még mindíg nem értem a változtatás okát.

Ugyanez igaz a hitnézeteinkben történő kiigazításokra is. A VT testület tagjai szeretik együtt tanulmányozni a Bibliát. Amikor az asztal körül kinyitják a Bibliájukat, megosztják a kutatásaik eredményeit, és elemzik a Szentírást boldogság sugárzik az arcukon. Szeretünk szellemi dolgokról beszélgetni. De a kiigazítások sokkal sokkal később jelennek meg a kiadványainkban. Miért? Mert egyetlen írásszövegben történő kiigazítás dominó elvként hat más versek értelmezésére. Egy ilyen kiigazítás próféciákat érinthet. Ezért teljes mértékben meg kell győződnünk arról, hogy mindent figyelembe vettünk.

Mégegyszer a lényeg. Bár egyik változás jön a másik után, a döntések alapos mérlegelés után születnek.

És végül egy érdekes gondolat.

A vezető testület idősebb tagjait, éppannyira érdekelték a kiigazítások, mint a fiatalabb tagokat. Nagyon haladó szelleműek voltak.

Haladó szellem? Nem emlékszem ilyen kifejezésre a Szentírásban. Főleg nem az imádatban jól bevált gyakorlatok gyors egymásutáni változtatgatásaiban, mondva csinált érvekkel indokolva

Kiigazítások? Ezek nem gyökeres változtatások véletlenül?

A kiigazítás jelentése többek között, kijavítani azt ami hibás.

Vajon a videóban felhozott példák milyen szempontból voltak hibásak a "kiigazítás" előtt?

Pl. hogy az USA-ban nem volt fiókhivatal, de volt világközpont, főhivatal. Ez miért volt hiba?

Vagy miért volt hiba évtizedeken keresztül a könyvtanulmányozás, mint 3. öj-i alkalom a héten, nem derül ki. Az indoklás amit felhoznak ugyanis nem tekinthető a változtatás magyarázatának, mert egyáltalán nem tartalmaz adatokat a bekezdés, melyek nyilvánvalóvá tennék, hogy tényleg többségben vannak azok a gyülekezetek világszerte, akiknél a képzett kiszolgálás hiányzik, ill. csak rendkívüli erőfeszítések árán oldható meg. Ugyanúgy megszűnt a tisztán Bibliatanulmányozásra is fordítható 1 órás lehetőség azokban a gyülekezetekben is, ahol nem volt gond a "személyzet" létszámával. Ott is változás történt, de kiigazításnak tekinthető az a változtatás is? Hiszen szerették a testvérek a családiasabb hangulatú kislétszámú öj-eket is. Miért lett volna vagy lenne összejönni az 1.sz-i mintához sokkal jobban hasonlító módon, ill. létszámban és miért lett helyes elhagyni? Nem lett megindokolva. A változtatás idején természetesen kaptak magyarázatot a gyülekezetek.

 

Szólj hozzá!
Címkék: HBSZ

A bejegyzés trackback címe:

https://kobuki.blog.hu/api/trackback/id/tr2510425586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása