"NE HAZUDJATOK EGYMÁSNAK" Kol.3:9

TÖRTÉNELMI osztály

2016. április 21. 10:18 - Kex_

Őt 2012.01.15. 31.o.
Archívumunkból

Történelmünk gyöngyszemeinek megőrzése

A Vezető Testület nagyon fontosnak tartja a teokratikus történelmünket. A Vezető Testület egyik tagja, amikor arról beszélt, hogy miért szükséges megőrizni, dokumentálni és továbbadni a szellemi örökségünket, ezt mondta: „Ahhoz, hogy tudjuk, hogy hová tartunk, azt is tudnunk kell, hogy honnan jöttünk.” Ennek érdekében nemrégiben megalakult a brooklyni főhivatalban egy új osztály, az írói archívum, mely az Írói Bizottság irányítása alatt működik. (3. bek.)

JEHOVA népének igen gazdag szellemi öröksége van. Ezt a lenyűgöző örökséget nemcsak a kiadványokból lehet megismerni, hanem fényképek, levelek, személyes beszámolók, valamint az imádatunkkal, a prédikálómunkánkkal és a történelmünkkel kapcsolatos tárgyak segítségével is. De milyen hasznunk származik abból, ha megőrizzük az ilyen anyagokat, és ha kutatjuk a történelmünket? Nos, az ókori Izraelben a családfőknek meg kellett ismertetniük a fiaikkal a törvényeket és Jehova csodálatos tetteit, hogy így ők is „Istenbe vessék bizalmukat” (Zsolt 78:1–7).

A történelmi feljegyzésekben való kutatás már régóta szerepet játszik Jehova szándékának megvalósulásában. Például amikor az ellenségek megpróbálták leállítani a jeruzsálemi templom építését, egy hivatalosan elrendelt kutatás során Ekbatánában, a méd fővárosban a királyi levéltárból előkerült egy tekercs, amelyben Círusz király felhatalmazást adott az építkezésre (Ezsd 6:1–4, 12). Így hát a templom Isten akarata szerint újjá lett építve. Az evangéliumíró Lukács is használt történelmi forrásokat. Ezt írta: „mindennek pontosan utánajártam az elejétől kezdve” (Luk 1:1–4).

A Vezető Testület nagyon fontosnak tartja a teokratikus történelmünket. A Vezető Testület egyik tagja, amikor arról beszélt, hogy miért szükséges megőrizni, dokumentálni és továbbadni a szellemi örökségünket, ezt mondta: „Ahhoz, hogy tudjuk, hogy hová tartunk, azt is tudnunk kell, hogy honnan jöttünk.” Ennek érdekében nemrégiben megalakult a brooklyni főhivatalban egy új osztály, az írói archívum, mely az Írói Bizottság irányítása alatt működik.

„CSALÁDI ALBUMUNK ÉS EREKLYÉINK”

Idővel, ahogy az emlékek megfakulnak, valószínűleg a legtöbbünk azt kívánja, hogy bárcsak több mindent megőrzött volna emlékként a családja életéből. Ezért az írói archívumban most szorgalmasan dolgoznak, hogy megőrizzék és dokumentálják a folyamatosan bővülő, gazdag örökségünket. Az archívumban gondosan őrzött fényképek részét alkotják a „családi albumunknak”. A régi kiadványaink, az érdekfeszítő, személyes tapasztalatokon alapuló beszámolók és a felbecsülhetetlen értékű emléktárgyak mind-mind gyöngyszemek ebben az archívumban. Ezek a tárgyak olyan „ereklyék”, amelyek segítenek belelátni a teokratikus örökségünkbe, és bizalommal tekinteni előre a szellemi családunk jövőjére.

Arra buzdítunk, hogy az „Archívumunkból” című új rovat segítségével látogass el az írói archívumba. Ezek a cikkek rendszeresen fognak megjelenni Az Őrtorony tanulmányozásra szánt kiadásában. Az egyik következő számban például egy képes beszámoló fog választ adni ezekre a kérdésekre: Mi volt az a „hajnalkocsi”? Kik, mikor és mire használták?

Egy családi emlékalbumhoz hasonlóan az archívum gyűjteménye sokat elárul rólunk és a szellemi elődeinkről. Megtudjuk belőle, hogy milyen hittel és bátorsággal rendelkeztek azok, akik előttünk jártak, milyen örömeik és milyen nehézségeik voltak, miközben szerető égi Atyánkat szolgálták, és azt is, hogy Isten hogyan vezette a népét, és hogy hogyan bizonyult biztos támasznak a számára (5Móz 33:27). Bízunk abban, hogy Jehova továbbra is meg fogja áldani a szervezetünk történelmének megőrzésére irányuló erőfeszítéseinket, s így még egységesebbek és elszántabbak leszünk abban, hogy véghezvigyük az akaratát.
[Kiemelt rész/kép a 31. oldalon]
Betekintés a munkába

A keresztény irodalmak, DVD-k és más Bibliára épülő anyagok előállítása során az íróink, a művészeink, a kutatást végző személyek és mások felhasználják az archív forrásokat. Ezért az írói archívumban szolgáló testvérek nagy gondot fordítanak arra, illetve gyakorlati lépéseket tesznek azért, hogy összegyűjtsék és megőrizzék a történelmi anyagok széles skáláját, melyeket például fiókhivataloktól, gyülekezetektől, egyénektől és különféle intézményektől kapnak. Most tekintsük át, hogyan folyik ez a munka.

Begyűjtés és vizsgálat: Egyedülálló darabok érkeznek folyamatosan az archívum gyűjteményébe. Ezek közül sokat olyan személyek ajándékoztak oda vagy adtak kölcsönbe, akiknek a családtagjaik a múltban évtizedeken át hűségesen szolgálták Jehovát. Az ilyen anyagok vizsgálata és összehasonlítása segít jobban megismerni a történelmünket, és azokat, akik azt átélték.

Katalogizálás: Az írói archívum gyűjteménye több ezer tárgyból áll, és némelyik több mint 100 éves. A beérkező anyagok különféle formájúak, méretűek és típusúak, ezért gondosan katalogizálni kell őket, hogy könnyen megtalálhatóak legyenek, amikor majd felhasználják őket.

Restaurálás és konzerválás: Szakszerű restaurálási eljárásokat alkalmazva megjavítják és konzerválják a sérülékeny könyveket és tárgyakat. Digitalizálják a dokumentumokat, fotókat, kivágott újságcikkeket, filmeket és felvételeket. Így elektronikusan is hozzájuk lehet férni, anélkül hogy ezeket a történelmi értékű, eredeti dokumentumokat és tárgyakat vennék igénybe.

Raktározás és visszakeresés: Az archív anyagokat rendezetten és biztonságosan tárolják, nehogy elvesszenek, vagy a fény és a nedvesség hatására károsodjanak. Az adatbázist folyamatosan fejlesztik, hogy segítsen a kutatásban, és hogy könnyebb legyen visszakeresni a történelmünk eme gyöngyszemeit.

[Képek a 32. oldalon]
1. „A teremtés története képekben” című film plakátja 2. Megrendelők listája 3. Hangszórós autó 4. Az Őrtorony 1912. április 15-ei számának címlapja 5. J. F. Rutherford rabtörzskönyve 6. A WBBR mikrofonja 7. Gramofon 8. Könyvtartó táska 9. Személyes jegyzetek 10. Távirat J. F. Rutherfordnak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kobuki.blog.hu/api/trackback/id/tr748634164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása